At opleve The Floating Piers

Lad mig se tilbage på dette år. Dette er det rigtige tidspunkt at gøre det på.

På det professionelle side, var jeg heldig i 2016. Jeg var med til en helt enestående oplevelse.
Det skete for omkring seks måneder siden i en meget kort periode. Fra 18. juni til 3. juli i Italien. For mig en unik oplevelse og en fantastisk mulighed.

At arbejde på The Floating Piers har været en utrolig rejse ind i samtidskunst, selvom det kun varede en uge. Menneskene i teamet, installationen, stemningen omkring kunstværket var ganske enkelt speciel. Iseosøen var stedet, hvor den midlertidige kunstinstallation af Christo og Jeanne-Claude fandt sted. Projektet The Floating Piers kaldt mig tilbage til min oprindelse og satte minderne i et nyt perspektiv.
Kunstnerens intention med dette projekt er forklaret i et videointerview. Det bekræfter mig i, at målet med dette projekt blev opnået. Alle elementer, der kan definere et nutidigt kunstværk som sådan, var der, iboende.

This slideshow requires JavaScript.

Mit arbejde, er jo konservering og restaurering af fysisk permanente kunstværker hovedsageligt fra fortiden. Det er en handling på hvad der synes at være statiske genstande, som vi forsøger at “fryse” gennem tiden. Vi forsøger at få dem til at vare evigt, hvilket dybest set er en stor selvmodsigelse. Materialer i kunstværker er underlagt effekten af tidens tand og så nedbrydes de. Cesare Brandi i sin Teoria del Restauro lærte os dette. At opleve The Floating Piers gør denne modsætning mere tydelig og forstærker den samtidig.

Nogle kunsthistorikere har hårdt kritiseret installationen og defineret den tom, meningsløs og uden kunstneriske værdier. Jeg er ikke kunsthistoriker, men som kunstinteresseret, føler jeg mig ret kompetent til at sige, at jeg slet ikke er enig med dem.

At genopfinde og forvandle et helt landskab, som Christo gjorde sidste sommer, er en intervention med ubestridelig høj kunstnerisk værdi. Et kunstværk par excellence.

Ifølge The New York Times har dette kunstværk, udover tre andre, været blandt årets mest diskuterede.

One Comment Tilføj dine

Leave a Reply