På kursus

Modular Cleaning Program MCP

Velkommen til min nylige rejse til Carlisle, Cumbria i Nordengland, hvor jeg deltog i en bemærkelsesværdig fem-dages workshop. Workshoppen havde til formål at fordybe os i kunsten af at rense og bevare malede overflader, og den omfattede også brugen af et computerprogram, der spiller en afgørende rolle i denne proces.

Workshop: Modular Cleaning Program (MCP)

Workshoppen blev faciliteret af en af nutidens mest anerkendte skikkelser inden for kunstkonservering, Chris Stavroudis fra USA. Vi blev venligt værtet af Fine Art Restoration Company i Carlisle, og det var en ære at deltage i dette lærerige arrangement.

Chris Stavroudis, en privat malerikonservator, er ophavsmanden bag Modular Cleaning Program (MCP), som han udviklede i 2002 som en videreudvikling af Richard Wolbers’ arbejde med Gels Cleaning Project på Getty Conservation Institute. MCP er ikke blot en computerdatabasesystem, men også en tilgang til rensning af bemalede overflader ved brug af forudblandede koncentrater. Dette system tillader hurtig prototypedannelse af rensningsløsninger og er designet til at hjælpe professionelle konservatorer med at forfine deres rensningsmetoder. MCP åbner døren for at teste flere muligheder på en hurtig og praktisk måde.

Workshopdetaljer:

Vi var 35 deltagere, der inkluderede erfarne malerikonservatorer og konservatorstuderende fra hele verden. Kurset blev opdelt i flere arbejdsgrupper, hvor vi om morgenen fokuserede på den teoretiske del og om eftermiddagen på den praktiske udførelse. Denne struktur sikrede en intens og fokuseret læringsoplevelse.

Fordele af MCP:

MCP har en afgørende rolle i kunstkonservering ved at forbedre effektiviteten og nøjagtigheden af rensningsprocesser. Dette system muliggør testning af forskellige rensningsmetoder på en enkel og effektiv måde. Det giver konservatorer mulighed for at finjustere deres teknikker og opnå en dybere forståelse af kunstværkernes behov.

Workshoppen var ikke blot en lærerig oplevelse, men også en mulighed for at netværke med kollegaer fra hele verden. Det var en uge fyldt med faglig dygtighed, koncentration og humor. På sidstedagen havde vi endda den privilegerede mulighed for en privat rundvisning på Tullie House Museum and Art Gallery, der gav os indblik i museets kulturskatte og kunstsamling. Workshoppen var en uundværlig oplevelse, og jeg ser frem til at bruge den nyerhvervede viden i mit fremtidige arbejde som kunstkonservator.

Læs også om rensning af gulnet fernis på siden Historiemaleri.

Se slideshow fra workshoppen hernede

One Comment Tilføj dine

Leave a Reply