Ikke kun en hånd, men hele armen!

Vi konservatorer er nogle nørder. Ja, sådan er det, og når vi dykker ned i noget, vi finder spændende, kan vi næsten glemme tid og sted…

Bemalet armstykke af Lejf Sylvester med forskellige rensetets

Det var kort efter, jeg havde deltaget i et yderst spændende kursus i Storbritannien, hvor jeg blev præsenteret for en hel arm fra en af kunstneren Leif Sylvesters utallige glade og farverige skulpturer. For Leif Sylvester var det bare et prøvestykke, et eksperiment, der aldrig blev fuldført, som han sagde. Men for mig var det en fantastisk forsøgsmulighed. Med kurset i at rense bemalede overflader på kunstgenstande med skånsomme metoder og materialer, som jeg tidligere har beskrevet i min blog “På kursus,” frisk i erindringen, var jeg ivrig efter at afprøve disse metoder og bruge det medfølgende computerprogram.

Det var her, at Leif Sylvester tilbød mig armen, som jeg kunne nørde igennem og udføre alle de rensetests, jeg ønskede. En sådan mulighed opstår sjældent, hvor man kan afprøve endda de mere kraftfulde rensemidler på et ægte kunstværk uden at vågne op om natten og få mareridt.

Det mest fascinerende ved dette armstykke er, at det ligner en færdigbemalet træskulptur med den samme finish og de materialer, som Sylvester normalt bruger. Han er kendt for at anvende akrylfarver med de farveblandinger og nuancer, der kendetegner hans figurer. Akrylfarver er en bemærkelsesværdig opfindelse, der glæder kunstnere, men for os konservatorer kan de i visse tilfælde være en udfordring, især når vi står over for sodskader eller almindeligt snavs, der skal fjernes.

Akrylfarver er vanskelige at rense på grund af deres overflade, der let kan blive påvirket irreversibelt. De indeholder en række komponenter, der relativt hyppigt ændres, da de er industrielle produkter. Set fra markedets synspunkt skal disse materialer konstant forbedres, hvilket gør det svært at fastslå præcist, hvilke materialer der anvendes, og hvad de tåler. Ud over pigmenterne er der også bindemidler og fyldstoffer, der ikke altid er genkendelige, selv med almindelige analyser.

Men nu er jeg ved at gå for dybt ned i teknikaliteterne. Derfor vil jeg lade plads til et slideshow og et par korte videoer, hvis du, ligesom mig, synes, at det er spændende at se, hvordan man renser snavsede kunstværker.

P.S.: Efter nogle dage med nørderi er jeg tættere på end nogensinde på at finde de rigtige materialer for at opnå et tilfredsstillende resultat. 🙂

Video viser tidspunktet under rensetesten, hvor påføringstiden er gået, og gelen skal fjernes for at se, om den har virket
Rensetest på et meget tilsodet område. Gelen fjerner sod fra akrylfarven uden at tilsyneladende påvirke den

Se også rensning af nikotin på siden Maleri af Wilhelm Freddie.

Leave a Reply