Portræt af helgen

Udførelse af overfladerensning

Kunsten at rense malerier består i at identificere det materiale, der skal fjernes – typisk snavs, som har ophobet sig gennem årtier, sod og endda gulnet maling. Derefter vælges den mest passende og effektive metode til rensning, samtidig med at man respekterer materialerne i kunstværket.

Udsnit af maleri forestillende en lidende helgen før restaurering foto af Malerikonservator Elisabetta Bosetti
Portræt af ukendt helgen før restaurering


Dette maleri, der afbilder ansigtet af en lidende helgen, har været genstand for omfattende skader og har gennemgået betydelige restaureringsindgreb gennem årene. Faktisk er maleriets størrelse ikke den oprindelige, da kanterne af lærredet blev beskåret.

Dette får mig til at overveje, om det nuværende maleri var en del af et større værk, måske en altertavle. Det var ikke usædvanligt i fortiden at “redde” stærkt beskadigede malerier ved at udskære de mest betydningsfulde og mindst beskadigede dele af motivet, i dette tilfælde helgens hoved. Maleriet blev senere limet på en let træplade, sandsynligvis også for at stabilisere en langsgående flænge på højre side af helgens ansigt.

Ud over disse strukturelle aspekter vedrørende maleriets støtte, var der også den vedrørende farvelaget, som havde et lag snavs oven på en meget gulnet fernis samt nogle retoucher langs hele kanten, især på reparationen af flængen til højre.

Det mest interessante set ud fra et bevarelsesmæssigt perspektiv var, at under fernissen var der endnu et lag snavs i direkte kontakt med farvelaget. Så der var faktisk en række lag, der skulle fjernes, hver forskellig fra de andre.

Dette eksempel på restaurering viser, hvor vigtigt og nødvendigt det er at forstå maleriets historie og bevaringstilstand godt. Det er også afgørende at finde den rette løsning for en optimal rensning, der kan fjerne elementer, der forstyrrer læsningen af maleriet.

De indledende rensningstests har givet gode resultater, og ved at anvende forskellige vand- og ikke-vandbaserede opløsningsmidler opnås der gode resultater.

Maleriets restaurering er i gang og skrider tilfredsstillende frem. For at se, hvordan det går, kan du se videoen nedenfor.