Bjørn Nørgaards monumentaludsmykning

Arkitektoniske kommentarer (1979-1981)

Det er ikke altid, at konservering af kunst munder ud i hands-on arbejde, som i dette tilfældet, hvor et konserveringsforslag blev præsenteret som poster ved den 20. NKF kongres i Helsinki, Finland i 2015.
Kongressens hovedemne var “Monumental Treasures – Preservation and Conservation”, så det var oplagt at formidle mit projektforslag, om en konserveringsbehandling og bevaringsplan for de bemalede dele af et af de mange monumentale kunstværker Bjørn Nørgaard har produceret i Danmark i det offentlige rum.

Udsmykningen blev udført mellem 1979 og 1981 og det er et komplekst kunstværk , der består af mange elementer fordelt i inden- og udendørs på Gladsaxe hovedbiblioteks bygning i Søborg. Nogle specifikke dele af de eksterne elementer blev identificeret som de mest sårbare pga. deres tilstand og graden af materialernes nedbrydning. Disse dele er de otte udendørs akrylbemalede cementsøjler der pryder bibliotekets lokaler udendørs på første sal.


Inspirationen til konserveringsforslaget, der blev udført i samarbejde med biolog professor Matteo Montanari, rådgivning af Conservation Scientist Ilaria Saccani og skriftlig dialog med kunstneren selv, kom fra et amerikansk studie udført af et forskerteam på University of Delaware. Det gik ud på at tildanne en specifik vandbaseret og vandopløselig coating for udendørskunst, især til akryloverflader i urbane miljøer.

Ud fra resultaterne af nogle analyser, blev der konstateret, udover nedbrydningen af akrylbemalingen, en tilstedeværelse af algevækst på overfladen og i mikrofordybningerne, som kan ses i fotografierne fra mikroskopet ovenfor her.


Konserveringsforslaget omfattede, udover en bevaringsplan for vedligeholdelse af disse dele af udsmykningen, også en restaureringsbehandling.

Billederne her viser tilstanden af akrylfarvelaget, nogle faser af både forundersøgelser og tests udført af malerikonservator Elisabetta Bosetti.

Posteren kan ses via følgende link Proposal for the Restoration of the Exterior Architectural Decoration “Architectonic Commentaries” by Danish Artist Bjørn Nørgaard

Find flere eksempler på konservering og restaurering af kunst på siden MONUMENTALKUNST eller MALERIER.