Herreportræt

Maleri- og prydrammerestaurering

Dette smukke herreportræt og dets tilhørende prydramme blev undergivet en omfattende restaurering for at bevare det for kommende generationer.


Historisk Baggrund: Portrættet, en klassisk skildring fra det foregående århundrede, havde gennem årene samlet snavs og en gulnet fernis, hvilket gradvist havde formørket farverne og tynget maleriets udtryk. Den gulnede fernis berørte især hudfarverne i portrættets ansigt, og den mørkere tone fik figurens sorte jakke til at smelte sammen med den dunkle baggrundsfarve.

En nærmere undersøgelse ved hjælp af UV-lys afslørede tegn på tidligere restaureringer med mulige gamle retoucher og overmalinger. Det blev også bemærket, at den gulnede fernis var påført ujævnt, med usædvanlige ansamlinger i midten af figurens maveområde. (Klik på billederne for at se dem større)

Takket være denne undersøgelse med UV-lys kunne rensningen af snavs og den gulnede fernis udføres med større præcision. Resultatet var en tydelig forbedring af maleriets udseende, som de før- og efterbilleder, længere nede, tydeligt viser.

Restaurering af farvelag og prydramme: Ud over at fjerne snavs, gulnet fernis og gamle retoucher havde maleriet behov for fiksering af farvelaget langs kanterne. På grund af en tidligere restaurering, hvor maleriet blev strammet op på blindrammen, havde farvelaget lidt tab i form af små farveflager langs kanterne. Dette blev løst ved forsigtigt at påføre en flydende lim med en fin pensel, der trængte ind og bandt farvelaget til det underliggende lærred.

Den forgyldte prydramme, der hørte til maleriet, var dækket af snavs over hele sin overflade. På grund af det detaljerede relieff i dekorationen blev rensningen udført omhyggeligt med en lille pensel. Prydrammen havde også mistet nogle af sine dekorative elementer, og det blev nødvendigt at genskabe de manglende dele ved at lave afstøbninger af de originale dekorationsstykker. Disse afstøbninger blev derefter retoucheret og patineret, så de matchede det originale udseende nøjagtigt og gav prydrammen sin tidligere glans tilbage.

Maleriets oprindelige skønhed og udtryk er nu genoprettet, og prydrammen fremstår i sin fulde pragt. Denne restaurering sikrer, at dette kunstværk fortsat kan glæde efterkommere og bevares som et vigtigt stykke historisk kunst.

Se andre eksempler på malerirestaurering på siden MALERIER