Historiemaleri

En meget gulnet fernis bliver fjernet

Fernis på godt og ondt

Fernis kan være en drøm, eller et mareridt, hvis man spørger en malerikonservator. Den beskytter overfladen på malerierne mod snavs, den gør farverne mætte, så både dem og detaljer i maleriets motiv kan fremstå skarpere. Men gamle fernisser, som typisk findes på malerier af en vis alder, bliver med tiden mørkere og kan forvandle strålende farver til nogle mørkere og tungere toner i en grad, der fuldstændigt kan ændre karakteren af ​​et maleri.


Det er så tilfældet med dette klassiske og udsøgte historiemaleri. Her var der tale om en virkelig skæmmende gulnet fernis, der ændrede betydeligt udtrykket af maleriet.

Historiemaleri

Historiemaleri regnes med at være den første og mest ophøjede i det akademiske hierarki af forskellige genrer og scenerne kunne være mytologiske, litterære, historiske, eller bibelske. Man må derfor formode, at den oprindelige intention i dette maleri var at gengive scenen så klar og tydelig som muligt og ikke sløret og mørk som det var, da maleriet blev indleveret til restaurering.

Historiemaleri – under restaurering

Under fernissen

I maleriet var der tegn på en tidligere restaurering, men fordi fernissen var så mørk og uigennemsigtig, var det blotte øje og naturligt lys ikke nok til at tillade udførelsen af en forsvarlig rensning. Ved brug af UV-lys (Ultraviolet lys) blev det muligt at udføre en trinvis rensning, det vil sige at inden man gik i gang med at fjerne den gulnede fernis, blev det område der skulle renses undersøgt med UV-lys for bedre at holde styr på, hvad der var under den tykke og mørke fernis.


Med ultraviolet lys blev det i øvrigt muligt, at se nogle ældre reparationer og retoucher, der ellers ikke var til at få øje på. Som billedet herunder viser, var der tale om en flænge og en gammel retouche godt gemt under fernissen.

Historiemaleri. Detalje af den kvindelige figur under rensning. Det rensede område er markant lysere end det omkringliggende ikke rensede parti.
Historiemaleri. Detalje af den kvindelige figur under rensning. Fotoet er taget mens maleriet var belyst med ultraviolet lys, der fremhæver, via fluorescens, den gulnet fernis og gamle retoucher.
Historiemaleri. Detalje af den kvindelige figurs skulder partielt renset.
Historiemaleri. Detalje af den mandlige figurs skørt partielt renset.