Muralmaleri af Aligi Sassu

Restaurering af et hovedværk

Muralmaleriet I Moti Angioini er et storformatkunstværk fra 1962 af den italienske kunstner Aligi Sassu (1912-2000). Han bliver af kunsthistorikere betragtet som en af de mest betydningsfulde italienske kunstnere i det 20. århundrede.

Motivet i maleriet repræsenterer en historisk begivenhed, der fandt sted i byen Thiesi på Sardinien i 1799, hvor hyrderne gjorde oprør mod den herskende hertugs magt på øen. Det er et motiv, der er fyldt med referencer til Sardiniens historie, traditioner og stolthed over sin uafhængighed. Maleriet indeholder hyrder i forskellige traditionelle dragter, sorte klædte kvinder, nogle iført de karakteristiske folkedragter, en reference til skulpturen Madre mediterranea, som blev fundet i en nuragisk grav nær Thiesi, og et symbol på en tyr. Ved foden af maleriet findes et mosaikrelief udført i lyserød trakyt og sort vulkansk sten, der repræsenterer en nøgen, liggende figur, som er ved at rejse sig – et symbol på Sardinien, der begynder et nyt liv.

Oprindeligt blev værket udført på gavlen af den daværende kommunale skole, altså udendørs. Det til venstre er et billede taget kort efter maleriets færdiggørelse, og til højre ses kunstneren Aligi Sassu (med hat) foran sit eget værk fem år senere.

Fejlagtigt beskrives værket som udført med silikonefarver, men Aligi Sassu brugte faktisk akrylfarver beregnet til indendørs brug, fremstillet i en milanesiske farvefabrik. Brugen af uegnede malematerialer medførte imidlertid en hurtig forringelse af maleriets farver. På grund af udsættelse for regn, vind og sol begyndte farverne allerede inden for et årti at falme irreversibelt.

På billederne nedenfor kan du se, hvordan farverne så ud oprindeligt (til venstre) og hvordan de så ud inden restaureringen ca. tredive år efter maleriets færdiggørelse.

Indbyggernes pragmatisme i Thiesi var eksemplarisk. De besluttede sig for at beskytte muralmaleriet ved at opføre et stort auditorium omkring det. Senere omdannede de skolen til et museum dedikeret til kunstneren selv. Museet blev indviet efter afslutningen af restaureringsarbejdet.

Da “I Moti Angioini” skulle restaureres, var det i meget dårlig stand. Størstedelen af himmelpartiet var gået tabt, og de andre farveområder, især de rødbrune og sorte, var også i forskellige grader beskadiget.

Der blev udført en række forundersøgelser, inklusive farve- og pudsprøver for at identificere materialerne samt den organiske vækst på maleriets overflade. Dette hjalp konservatorerne med at bestemme, hvilke konserveringsmaterialer og metoder der skulle bruges for at bevare de meget skrøbelige farver i mange år fremover.

Den sarte overflade blev forsigtigt børstet for at fjerne smudsaflejringer, hvorefter der blev udført en vandbaseret rensning. Efter at maleriets overflade var blevet ren og tør, blev den dækket med et tyndt lag konsolideringsmiddel, hvilket gjorde farverne mere mættede og samtidig mere modstandsdygtige.

Restaureringen blev derfor et samarbejde mellem konservatorerne og kunstneren under retoucheringsfasen. Konservatorerne stod for valget af retoucheringsmaterialer, mens kunstneren genopførte de falmede eller tabte dele af motivet, som f.eks. maurernes hoveder på flaget båret af skikkelsen på hesten. Dette var en central figur i maleriet, både i forhold til fortællingen og stilistisk.

I himmelpartiet blev den italienske tratteggio-teknik anvendt under den omfattende retouchering udført af konservatorerne. Denne teknik involverer oprettelsen af farver ved hjælp af meget små og korte penselstrøg med en lille pensel i stedet for brede strøg. Dette tillod en nøjagtig kontrol over farveintensiteten og nuancevariationen. Disse små strøg blev udført i overensstemmelse med de originale penselstrøgs bevægelser, der stadig var synlige. På denne måde blev den tabte lyseblå farve i mange store områder af himmelpartiet gendannet på en afbalanceret måde.

I Moti Angioini efter restaurering i ny indendørs omgivelse, Sala Sassu

I 2010 blev det nye Aligi Sassu Museum indviet efter en generøs donation fra Sassu-familien til Thiesi-kommunen, inklusive 120 grafiske værker af kunstneren fra årene 1929 til 1995. Ved denne lejlighed blev der udgivet en monografisk bog, der indeholdt alle Sassus mural- og grafiske værker.

Coveret af monografisk katalog af Aligi Sassu ved åbningen af museet dedikeret til ham. Thiesi 2010.