Reparation af flænge i maleri

Strukturelle skader

En af de mest almindelige skader, der desværre kan opstå på lærredsmalerier, er under flytning. De udsættes ofte for stød, fald eller uopmærksom håndtering, hvilket kan resultere i skader som huller eller flænger, som vi vil se nærmere på i dette eksempel.


Dette maleri af Skagens strand har været udsat for en ulykkelig hændelse – det faldt og ramte hjørnet af en stoleryg. Som det fremgår af billederne, ser skaden betydelig ud. Trådene på lærredet var blevet trævlet op, og en betydelig del af farvelaget ved flængen var gået tabt, inklusive mikroskopiske partikler, der sad løst på de trævlede tråde.

Maleri forestillende Skagens strand under rensning før reparation af flænge
Maleri, Skagens strand, efter rensning og før reparation af flænge

Når man reparerer en flænge, involverer arbejdet begge sider af maleriet. Hvis lærredet ikke er plant, skal det planeres, og de brudte tråde skal nøje svejses sammen tråd for tråd for at genoprette lærredets styrke. Når dette trin er fuldført, starter behandlingen på forsiden, hvor målet er at gendanne det æstetiske udtryk og helheden i motivet.

Maleri, Skagens strand, efter restaurering

At reparere strukturelle skader som flænger i malerier kræver en betydelig ekspertise og færdigheder som kunstteknisk viden, teknisk dygtighed, konserveringsprincipper og æstetisk vurdering.

Læs mere om malerikonservering på siden MALERIER