Svogerslev kirke

Kalkning, rensning af altertavle og ny farvesætning af kirkebænke

KALKNING – Den lille middelalderkirke kirke i Svogerslev, nær Roskilde, skulle have væggene kalket. Fordi kirken er prydet med både kalkmalerier og historisk inventar, skulle kalkningsarbejde foregå med bistand fra en konservator.


Opgaven gik ud på, at sørge for, at alt inventaret beskyttedes for snavs og stænk fra kalkningsarbejde samt beskæring af kalkmalerierne – dvs. at ca. ti centimeter kant hele vejen omkring kalkmalerierne skulle renses og kalkes for at gøre det tydeligt, hvor langt fra kalkmalerierne, murerne skulle holde sig. Det er en vigtig bevaringsmæssigt sikkerhedsforanstaltning, der kræves og godkendes af Nationalmuseets kirkekonsulenter med god grund. Man skal passe rigtig godt på dansk kulturarv.

Klik på billederne for at se dem større

Alt historisk inventar i kirken, dvs. altertavlen, krucifikset, prædikestolen, lydhimlen, døbefonten, bænkene og orglet blev dækket godt til med et specielt blødt og åndbart materiale efter at konservator Elisabetta Bosetti havde støvsuget alle inventarets bemalede overflader samt det nyere orgel.

Kalkningen foregik i samarbejde med et murerfirma, der flittigt og omhyggeligt, udover selve kalkningen, også foretog monteringen af stilladserne og det forberedende arbejde, dvs. klargøring af væggene med tørrensning. Væggene trængte til at blive renset grundigt, da de var meget tilsmudsede efter mange års flittig brug af kirkens levende lys.

Efter kalkningen, blev det hvide beskyttende materiale fjernet fra alt inventaret således at kirken igen kunne ses i sin smukke fornyede hvidhed.

RESTAURERING AF ALTERTAVLE – Efter udførelsen af kalkningen, blev menighedsrådets ønske om at altertavlen skulle underkastes en restaurering, der primært handlede om rensning, imødekommet. Brugen af levende lys havde lagt sit præg især på de fremspringende elementer i de dekorative udskæringer, der mange steder var betydeligt tilsodet.

Som rensemetode, blev der anvendt Saliva, som er et syntetisk og specielt fremstillet spyt. Det er et konserveringsmateriale, der tillader en kontrolleret og skånsom behandling, som glimrende egner sig til rensning af historiske stafferinger.

Se slideshow nedenfor med fotos fra før og efter restaureringen.

NY FARVESÆTNING AF KIRKEBÆNKE – Den sidste konservatoropgave i Svogerslev kirke blev bearbejdelse af en ny farvesætning til kirkebænkene. Ønsket var at skabe farvemæssig sammenhæng og harmoni med det øvrige historiske inventar.

Forslaget til den nye farvesætning tog udgangspunkt i det eksisterende historiske inventar, Nationalmuseets retningslinjer, og menighedsrådets ønske, om en fornyelse af de eksisterende farver.

Opgaven blev udført i tæt og fint samarbejde mellem konservatoren og malermesteren Birthe Olsen. Følgende billeder viser den gamle staffering og ved siden af de digitalmanipulerede fotos ifølge konservatorforslaget. Sammen med malermesteren blev de nye farver blandet med et slutresultat der kan ses i nederste billede, som er hentet fra Svogerslev kirkes egen hjemmeside.

Denne lille perle af en kirke er et besøg værd.

Kirken efter kalkning, restaurering og ny farvesætning af kirkebænke – Foto ©Svogerslev kirke

Læs om andre konserverings- og restaureringsopgaver på siden MONUMENTALKUNST